Registreringsnet for svampe og skadedyr i landbrugsafgrøder
Registreringsnet for svampe og skadedyr i landbrugsafgrøder - SEGES Projektsitet
Formålet er at hjælpe danske landmænd til at udføre en behovsbestemt bekæmpelse af svampe og skadedyr til gavn for landmandens økonomi samt at forsinke resistensudvikling og reducere belastning af miljøet.
Målet er ugentligt igennem vækstsæsonen at give landmænd og rådgivere overblik over udbredelsen af svampe og skadedyr i landbrugsafgrøderne og kommentarer til bekæmpelsesbehov samt anbefalinger om eventuel bekæmpelse.
Angrebsgraderne af svampe og skadedyr bedømmes i marker fordelt over hele landet, og data bliver præsenteret i Registreringsnet på LandbrugsInfo. Ugentligt kommenteres angrebsniveau i forhold til bekæmpelsestærskler, og der bliver givet anvisninger om bekæmpelse efter behov i vinterhvede, vinterbyg, vinterrug, triticale, vårbyg og havre. I vinterraps bliver der moniteret rapsjordlopper, lys bladplet og bladribbesnudebiller. I majs moniteres angreb af majsbladplet og øjeplet, og der indsamles data om dyrkningsforhold for at kunne validere beslutningsstøtte for bekæmpelse af svampesygdomme i majs. Med henblik på at automatisere en del af moniteringer i vinterhvede tages fotos med en smartphone app. Disse fotos uploades i Dansk Markdatabase og lagres, så de senere kan bruges til et machine learning koncept, der potentielt bliver i stand til kende og monitere svampesygdomme.
Monitering og varsling er en hjælp til landmanden til at kunne opnå økonomisk optimale udbytter med mindst mulig planteværnsindsats. Ved at bekæmpe skadevoldere når skadetærskel overskrides, sikres mod ofte meget store tab, mens det sparer omkostninger og forebygger udvikling af pesticidresistens, når der ikke er bekæmpelsesbehov. Endvidere er projektet med til at Danmark som EU-land lever op til kravene om IPM i rammedirektivet for bæredygtig anvendelse af pesticider.
Der bedømmes i tidligt såede marker i milde områder af landet. Der er pt. fundet bladlus på 6 af 18 lokaliteter i vinterhvede og på 2 af 8 lokaliteter i vinterbyg. Der er fundet 0,5-4 procent angrebne planter.
I de tidligt såede marker i milde områder er der fundet bladlus på 14 af 29 lokaliteter (0,01-3 procent angrebne planter) i hvede og i vinterbyg på 7 af 17 lokaliteter (0,5-8,0 procent angrebne planter).
Der er pt. stadig kun registreret ingen eller meget få rapsjordlopper i fangbakkerne. Fangsterne i fangbakkerne siger ikke noget om behovet for at bekæmpe bladgnav.
I de tidligt såede marker i milde områder er der fundet bladlus på 24 af 31 lokaliteter (0,01-6,0 procent angrebne planter) i hvede. I vinterbyg er der fundet bladlus på 15 af 20 lokaliteter (0,01-20,0 procent angrebne planter).
Der er sket en stigning i aktiviteten i den forløbne uge, men pt. er der stadig relativ få rapsjordlopper i fangbakkerne på de fleste lokaliteter. Fangsterne i fangbakkerne siger ikke noget om behovet for at bekæmpe bladgnav.
I de tidligt såede marker i milde områder er der fundet mindst 2 procent planter med bladlus i 18 af 29 hvedemarker (op til 12 procent angrebne planter) og i 11 af 20 vinterbygmarker (op til 14 procent angrebne planter).
Tærsklen på 25 rapsjordlopper i fangbakkerne indenfor 3 uger er pt. kun nået på ca. 10 procent af lokaliteterne. Evt. bekæmpelse rettet mod larveangreb kan udføres fra 4-5 løvbladstadiet, men kan stadig vente lidt endnu.
I de tidligt såede marker i milde områder er der fundet mindst 2 procent planter med bladlus i 15 af 26 hvedemarker (op til 18 procent angrebne planter) og i 11 af 17 vinterbygmarker (op til 23 procent angrebne planter).
I de tidligt såede marker i milde områder er der fundet mindst 2 procent planter med bladlus i 19 af 29 hvedemarker (op til 30 procent angrebne planter) og i 11 af 19 vinterbygmarker (op til 25 procent angrebne planter).
I de tidligt såede marker i milde områder er der fundet op til 30-40 procent angrebne planter i ubehandlede marker. Det er derfor vigtigt at undersøge markerne. Bekæmpelsestærsklen er højere nu end tidligere i efteråret.
I de tidligt såede marker i milde områder er der fundet op til 50-70 procent angrebne planter i ubehandlede marker. Det er derfor vigtigt at finde markerne med mange bladlus.
Der var overvejende svage angreb af bladlus i efteråret og svage angreb af havrerødsot i foråret. Det højeste angreb af havrerødsot er 4-5 procent angrebne planter.
De første registreringer i ca. 30 vinterrapsmarker kan ses fra 9. marts. Bekæmpelse anbefales kun ved fangster over tærsklen i egne fangbakker og samtidig relativ høje temperaturer.
Der blev fundet angreb i de fleste marker, men overvejende svage til moderate angreb. Der blev fanget relativ få bladribbesnudebiller i de gule fangbakker.
Det fugtige vejr har udløst bekæmpelse af Septoria i mange hvedemarker. Der findes nu flere tilfælde af gulrust i hvedesorter med 3 i modtagelighed. Skoldplet i vinterbyg er blevet fremmet af det fugtige vejr.
I hvede optælles dage med nedbør og varighed af bladfugt for at fastlægge behovet for bekæmpelse af Septoria. Der er mest gulrust i Benchmark og næstmest i Drachmann. Rugen er pt. meget sund.
Nedbør/fugt har nu flere steder udløst Septoriabekæmpelse i modtagelige hvedesorter. I mange marker er der et lavt smittetryk af Septoria og en udløst bekæmpelse i vækststadium 37 kan her trækkes til vækststadie 39 (fanebladet fuldt udviklet).
Indsatsen ved den afsluttende svampebekæmpelse i hvede afhænger af sort og nedbørsforhold, men kan i mange tilfælde reduceres i forhold til normal. I rug bliver der i de fleste tilfælde ikke behov for brunrustbekæmpelse.
Udviklingen i bladsvampe i majs følges i pløjede og upløjede marker, men bekæmpelse er endnu ikke aktuel. De længst udviklede marker er i vækststadium 51 (hanblomsterstand mærkbar).
I den forløbne uge 31 er udløst bekæmpelse af majsøjeplet i nogle marker. Udsigt til tørt vejr medfører, at beslutning om evt. bekæmpelse i marker med svage angreb kan trækkes lidt endnu.
1. registrering i vintersæd er foretaget. Der er bygrust i en del vinterbygmarker. Bekæmpelse er først aktuel ved lidt mere nyvækst. De første få meldinger om gulrust i hvede og triticale i modtagelige sorter er modtaget fra praksis.
Der er udløst gulrustbekæmpelse i flere triticalemarker. Der er bygrust i en del vinterbygmarker, men bekæmpelse kan i de fleste marker trækkes lidt endnu. De første registreringer i frøgræs er foretaget.
Der er meget gulrust i modtagelige triticalesorter. Der er også gulrust i en del hvedemarker med Benchmark, så bekæmpelse er aktuel. Der er behov for bekæmpelse af bygrust i en del vinterbygmarker.
På Danmarkskort kan du se, hvor i landet der er fundet herbicidresistens hos ukrudt. Du kan selv bidrage med oplysninger om resistente bestande af ukrudt.
Udviklingen af skadegørere i havre er fulgt igen i 2020 i planteavlskonsulenternes registreringsnet. I vækstsæsonen er detaljerede data løbende blevet vist på LandbrugsInfo og Landmand.dk. Nedenfor ses et kort sammendrag af resultaterne.
Angrebsudviklingen af skadegørere i rug er fulgt igen i 2020 i planteavlskonsulenternes registreringsnet. Detaljerede data er i vækstsæsonen løbende vist på LandbrugsInfo og Landmand.dk. Nedenfor gives et kort sammendrag af resultaterne.
Angrebsudviklingen af skadegørere i triticale er fulgt igen i 2020 i planteavlskonsulenternes registreringsnet. Detaljerede data er i vækstsæsonen løbende vist på LandbrugsInfo og Landmand.dk. Nedenfor gives et kort sammendrag af resultaterne.
Angrebsudviklingen af skadegørere i vinterbyg er fulgt igen i 2020 i planteavlskonsulenternes registreringsnet. Detaljerede data er i vækstsæsonen løbende vist på LandbrugsInfo og Landmand.dk. Nedenfor ses et kort sammendrag af resultaterne.
Angrebsudviklingen af skadegørere i vinterhvede er fulgt igen i 2020 i planteavlskonsulenternes registreringsnet. Detaljerede data er i vækstsæsonen løbende vist på LandbrugsInfo og Landmand.dk. Nedenfor gives et kort sammendrag af resultaterne.
Udviklingen af skadegørere i vårbyg er fulgt igen i 2020 i planteavlskonsulenternes registreringsnet. I vækstsæsonen er detaljerede data løbende blevet vist på LandbrugsInfo og Landmand.dk. Nedenfor ses et kort sammendrag af resultaterne.
I denne video kan du se, hvordan Registreringsnettet fungerer, og hvilke oplysninger du kan få om angrebsudviklingen af skadegørere i dit område og dine sorter i vækstsæsonen.